Welpen

De Welpentak van De Wouw is er speciaal voor de kinderen tussen 8 en 10 jaar. 
Het is de jongste tak binnen de eenheid waarbij er aan cubbing wordt gedaan. Dit wil zeggen dat er binnen de tak kleinere groepjes worden gevormd: de zogenaamde 'nesten'. Ieder nest (elk genoemd naar een ander kleur, dit zijn de kleuren van de vachten van wolven; herkenbaar aan het gekleurde wolfje op de linkerborstzak van hun uniform) wordt geleid door een nestleider (NL) die wordt bijgestaan door een hulp-nestleider (HNL). Deze veelal oudere welpen worden dan gestimuleerd om de jongere welpen met allerlei zaken te helpen. Cubbing leidt dus naar een beter groepsgevoel.

Het themaverhaal

De welpenwerking is geïnspireerd op Het Junglebook, geschreven door Rudyard Kipling (dus niet de verfilming door Disney, hierin zitten fouten). In dit alombekende verhaal groeit een mensenkind, Mowgli, op temidden van een horde wolven. De dieren in het verhaal hebben een symbolische rol in de opvoeding van Mowgli. Elk dier heeft zijn specifieke eigenschappen, die allen samen de 'perfecte' volwassene kunnen symboliseren. Om nog meer te refereren naar het Junglebook wordt ieder lid van de welpenleiding genoemd naar een positief figuur uit het boek (dus niet Shere-Khan of Tabaqui).

Leefwereld

Bij de Bevers zijn de kinderen veelal individueel ingesteld. Bij de Welpen verdwijnt dit grotendeels en krijgen ze ook oog voor de groep, de anderen. Vriendjes worden bewust gekozen en groepjes worden gevormd, vandaar ook dat er in nesten gewerkt wordt. Welpen nemen het spel heel ernstig: valsspelers maken zich hier dus zeker niet populair binnen de groep. Bovendien ontwikkeld een welp een sterke competitiedrang. Hij wil zich meten met de omgeving en met zichzelf. Winnen wordt belangrijk.

Teerpoot, 1e & 2e ster en badgewerking

Bij de welpen wordt er bewust aan techniekwerking gedaan. Dit stimuleert de exploratiedrang en bevredigt de competitiedrang van de welpen. Bovendien is het een eerste kennismaking met technieken die in oudere takken nog veel meer aan bod zullen komen.

  • Teerpoot: Met het afleggen van de teerpoot bewijzen de welpen dat ze vertrouwd zijn met de gebruiken eigen aan de welpentak en met het themaverhaal. Deze eerste stap is heel belangrijk voor de opname van de welp in de groep, hierdoor verdwijnt zijn 'teer pootje'. 
  • Eerste ster: Tijdens het afleggen van de eerste ster, komen de welpen voor de eerste keer echt in contact met technieken. Een basis wordt gevormd. 
  • Tweede ster: Dit is een vervolg op de eerste ster en kan aangevat worden nadat de eerste ster behaald is. Na het behalen van de tweede ster is de welp klaar om de wijde wereld in te trekken (het wolven-leven). De sterren staan symbool voor de ogen van een wolf. Die schitteren als een ster in het donker. Na het behalen van de tweede ster heeft de jonge wolf beide ogen geopend. 
  • Badgewerking: Badges worden volledig op vrijwillige basis behaald, na het behalen van de tweede ster. Er zijn verscheidene badges ivm. allerlei interessegebieden. Voor elk wat wils dus! Badges behaal je voor jezelf en voor de horde. Men loopt niet te stoefen met 5 badges, maar men staat ten dienste van de horde en de badges tonen aan Akela waarin jij (en alleen jij) goed bent. Waarvoor Akela en de andere leiders op jou kunnen rekenen. Wie bovendien drie badges heeft behaald samen met de eerste en de tweede ster, mag zichzelf eigenaar noemen van het ereteken 'Zilveren Wolf'. Dit is de enige badge die een welp mag blijven dragen (één jaartje) bij de JV/G's.

Kampen

De welpen gaan normaal gezien tweemaal per jaar op kamp: paaskamp tijdens de paasvakantie (samen met de bevers) en groot kamp tijdens de zomervakantie (met de gehele eenheid). De kampen duren respectievelijk 6 en 10 dagen. Wie Nestleider of Hulpnestleider is, mag daarenboven nog eens mee op NL&HNL-weekend. Dit gaat door gedurende een weekend tijdens de herfstvakantie.

De wachtlijst

Om de kwaliteit van de takwerking te kunnen blijven garanderen, zijn we genoodzaakt om met een wachtlijst te werken. Wanneer het maximum aantal welpen bereikt is, kunnen enkel nog kinderen inschrijven die nog gezinsleden binnen De Wouw hebben. Anderen worden op de wachtlijst geplaatst en worden gecontacteerd door de eenheidsleiding wanneer er een plaats vrijkomt.